Ciasto czekoladowe "krówka"

To ciacho dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Przepis na to słodkie i sycące, ciekawe w smaku ciasto pochodzi z bloga "Mała Cukierenka".

Ciasto czekoladowe "krówka"
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

To ciacho dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Przepis na to słodkie i sycące, ciekawe w smaku ciasto pochodzi z bloga "Mała Cukierenka".

Składniki na ciasto: 6 jajek - osobno żółtka i białka, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa karmelowa: 250 g masła w temperaturze pokojowej, 1 puszka gotowej masy krówkowej (w temperaturze pokojowej 370-400 g). Krem czekoladowy (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 1 mały słoik kremu czekoladowego do pieczywa - około 230-250 g, 200 g serka waniliowego homogenizowanego (możemy zastąpić serkiem mascarpone), 80 g masła w temperaturze pokojowej. Masa kakaowa: 500 g śmietanki kremówki 30% lub 36%, 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru, 2-3 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo: około 400 g herbatników (6 paczek), 100-150 g startej mlecznej czekolady lub kropelek czekoladowych do posypania wierzchu (można też wierzch posypać kakao lub pokruszonymi czekoladowymi wafelkami).

Ciasto:

  1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę.
  3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.
  5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C) przez około 40 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa karmelowa:

  1. Masło ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty.

Krem czekoladowy:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
  2. Gotowy biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i przekroić w poziomie na pół.
  3. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i posmarować go połową masy karmelowej. Na wierzchu poukładać herbatniki jeden obok drugiego. Na herbatniki wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i ułożyć na niej herbatniki.
  4. Herbatniki posmarować pozostałą masą karmelową i na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu.

Masa kakaowa:

  1. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać kakao i wymieszać. Kakaową śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta.
  2. Ciasto odstawić, najlepiej na całą noc, w chłodne miejsce. Przed podaniem wierzch posypać kropelkami czekoladowymi lub pokruszonymi wafelkami, startą czekoladą.

Udanych wypieków:)

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy